Tips voor een goed eerste afspraakje Sommige daters vragen zich af hoe ze nou in vredesnaam een avond moeten vullen met iemand die ze eigenlijk niet kennen. Waar moet je over praten? Wat kan je zeggen? Hoe weet je dat de ander het interessant vindt? Hieronder een aantal reminders.
N.b.: Ze zijn bedoeld om je te helpen, niet om je onzeker of faalangstig te maken. Het zijn geen ‘harde’ regels, en sommige daarvan zullen je meer aanspreken dan andere. Het zijn tips, meer hoef je er niet achter te zoeken. In het kort gaat het erom dat je, in ieder geval voor ‘the time being’ genoeg ‘band’ op kunt bouwen zodat je allebei jezelf kunt zijn en kunt genieten van de date. Ook als het verder niet wordt wat je ervan had gehoopt. Maar, zoals een wijs iemand ooit zei: ‘Het is hierbij niet de bedoeling dat je klem komt te zitten omdat je met iedereen door één deur wilt.’ Als je lijdt aan de neiging tot overmatig pleasen, zelfs als je voelt dat je gesprekspartner je net zo gestolen kan worden als een ontstoken neusholte, dan kun je beter het tegenovergestelde doen van wat hieronder staat
of gewoon weggaan, met of zonder excuus.
Probeer raakvlakken te vinden: stel vragen en luister! Verreweg de meeste misverstanden en moeilijk lopende communicatie hebben ermee te maken dat iemand niet goed luistert (maar wel veel praat). Als je geïnteresseerd bent in de ander gaat contact meestal vanzelf en borrelen er vanzelf vragen op. Vragen stellen terwijl je niet geïnteresseerd bent leidt meestal weer tot een suf gesprek. Probeer daarom het gesprek te leiden naar iets wat jullie beide interessant vinden. Door open vragen te stellen kun je op elkaar intunen en raakvlakken vinden.
Voer niet alleen het woord, maar betrek ook de ander Veel mensen (lees: vooral mannen) denken dat ze vooral moeten praten en entertainen om bij de ander te ’scoren’. Ze hopen achteraf dat de ander maar geïnteresseerd genoeg is voor een vervolgafspraak. Frustratie achteraf is meestal het gevolg. Als je mooi verhalen kunt vertellen is dat een pre, maar betrek na je verhaal je gesprekpartner weer bij het gesprek. Bijvoorbeeld door een relevante vraag te stellen of te checken of deze het nog wel interessant vindt. Als je gesprekspartner daarna op je verhaal terugkomt dan weet je dat je gerust door kunt vertellen.
Zeg wat jij ergens van vindt De andere kant is natuurlijk alleen maar vragen stellen zonder zelf persoonlijk te worden of iets te zeggen. Pas als jij zegt wat je ergens van vindt dan kan er echte communicatie onstaan, anders wordt het een vraag-antwoordspelletje. Als je niet bij de gesprekpartner op je gemak voelt om wat persoonlijker te worden dan kun je dat ook best zeggen.
Wat bedoelt die ander eigenlijk? Veel mensen verwarren het woord met het ding. Als twee mensen dezelfde woorden gebruiken - bijvoorbeeld ‘liefde’ of ‘eerlijk zijn’ - dan betekent het niet dat die mensen ook hetzelfde bedoelen. Luisteren en doorvragen is daarom vaak beter voor het contact dat ervan uitgaan dat je hetzelfde bedoelt. Wat bedoelt die ander eigenlijk met liefhebben, eerlijk zijn, snel afspreken, enzovoort?
Er zijn verschillende manieren om de ‘waarheid’ te zeggen Wees oprecht en zeg of doe geen dingen waar je niet achterstaat. Uit respect voor jezelf en de ander. Mensen voelen het bovendien als je onnatuurlijk bent. Zeggen dat je iets leuk of prettig vind, terwijl dat helemaal niet zo is, maakt je onecht. Het tegengestelde hoeft ook weer niet. Er zijn verschillende manieren om de waarheid te vertellen. Als je iets kunt zeggen zonder onnodig iemand te kwetsen dan verdient dat de voorkeur.
Het gaat er niet om wat je denkt dat je zegt, het gaat erom wat de ander er in hoort! Als jij een leuk compliment denkt te maken, terwijl de ander zich beledigt voelt dan heeft je communicatie niet het gewenste effect gehad. Hetzelfde geldt voor als je denkt iemand op een leuke vlotte manier uit te nodigen terwijl deze zich ‘goedkoop’ behandeld voelt. Het gaat erom wat je in de ander oproept! Als je communicatie op deze manier ziet dan word je veel effectiever en flexibeler. Probeer op non-verbale cues te letten of de ander erin meegaat met wat je zegt. Als je weerstand bemerkt, ga dan niet door met overtuigen, maar vraag er naar: ‘Je kijkt er niet vrolijk bij, heb ik wat verkeerds gezegd?’ Daarmee kun je controleren of (en zorgen dat) je boodschap toch overkomt.
Gelijk willen hebben betekent meestal
een nare date voor de ander Veel mensen hebben niet zulke fijne relaties en vriendschappen omdat ze vaak het laatste woord willen hebben. Een stevige discussie op zijn tijd is prettig, maar overdrijf het niet. Er zijn ontelbare manier om de werkelijkheid te interpreteren en iedereen heeft recht op zijn eigen versie. Als de ander jouw versie beter wil begrijpen dan komt dat vanzelf wel. Het lukt zeker niet door de ander te willen overtuigen van je gelijk. Het is de grootste garantie op een vervelend samenzijn.
Blijf niet teveel aan de oppervlakte hangen Sommige mensen kunnen alles heel goed relativeren. Dat doen ze bijvoorbeeld door regelmatig dooddoeners te gebruiken als: Ach, we hebben allemaal weleens dat
’; ‘Tja, dat is ook lastig’. Of door alles af te sluiten met een flauw grapje. Het uitten van algemene waarheden en clichés is ook altijd goed om een gesprek te laten doodbloeden. Meestal gaan die uitingen gepaard met woorden als ‘men’, ‘je’, ‘iedereen’. ‘Tja, men is niet altijd eerlijk. Je kan niet iedereen vertrouwen.’ Enzovoort. Zo kun je natuurlijk nooit iets verkeerd zeggen, maar de andere kant is dat het gesprek geen diepgang krijgt en je ook niet echt een band kunt krijgen. Durf daarom liever wat kwetsbaarder te zijn.
Als je met deze peilers nog steeds geen leuk gesprek weet op te bouwen, dan
ligt het waarschijnlijk aan je gesprekpartner en wordt het tijd voor een nieuwe. Tenzij je al aan het zoenen bent natuurlijk. Terug naar algemene tips en adviezen
|