De pijn en wrok van een vorige relatie verwerken Ideaal is het als er na een verbroken relatie twee mensen overblijven die elkaar goed in de ogen kunnen kijken en elkaar gunnen om zonder elkaar verder te gaan. Vaak is dat niet zo en worden veel relaties pas verbroken als er beide of een van de partijen zich gekwetst, vernederd of zelfs geestelijk beschadigd voelen. Vaak wordt dat verdriet, die pijn of wrok door de tijd geheeld, maar soms zit het zo diep dat iemand het gevoel heeft niet ‘door’ te kunnen gaan en blijft hangen in het verleden met de ex-geliefde. Dat kan door steeds bepaalde pijnlijke momenten uit de vorige relatie her te beleven of langdurig hevige wrok- en wraakgevoelens jegens de ex-partner te blijven koesteren. Hoewel het een logische reactie is, kan het na verloop van tijd nuttig zijn iets aan die gevoelens te doen en ze een meer bruikbare plek te geven. Voordat ik je een handige oefening zal aanreiken, eerst een kleine introductie.
Uitdoving van psychologische pijn Misschien heb je wel eens gehoord van de psychologische term ‘uitdoving’. In de praktijk, zowel in de therapiekamer als in het leven zelf, worden psychologische pijn en angst minder als je (op een veilige manier) aan de prikkels wordt blootgesteld die de pijn of angst veroorzaken. Zo is het mogelijk dat mensen die aan een jarenlange spinnenfobie lijden in een paar sessies (waar ze achtereenvolgens spinnen in boekjes zien, daarna echte opgesloten spinnen in een potje en daarna de spin over hun hand laten lopen) van hun angst genezen. Dat is uitdoving en dat principe wordt ook gebruikt bij het verwerken van heftige emoties, rouw en trauma’s uit het verleden.
Pijn en wrok verwerken met een gerichte schrijfopdracht Mijn voorstel is om door middel van het schrijven doelbewust naar ‘de zere plek’ te gaan zodat je het uiteindelijk kunt verwerken en de pijn een plek kunt geven. Net zoals zachte heelmeesters stinkende wonden maken als het op ene lichamelijke wond aankomt, is hetzelfde principe werkzaam op het gebied van de psyche. Uitdoving vindt pas plaats als het je gevoelsmatig raakt. Talloze wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat gericht schrijven werkt in gevallen van psychologische pijn en rouwverwerking. Omdat jouw pijn met een ex-partner te maken heeft is het goed om te doen alsof je naar deze persoon schrijft. Maar let wel; het is (nog) niet de bedoeling dat je de brief ook opstuur. Je doet dit puur voor jezelf! In een later stadium kun je besluiten om de brief naar je ex-partner te sturen. Eentje die niet aanvallend of vernederend is en recht doet aan jezelf en de situatie. Maar dat is voor later. Voor het schrijven en de verschillende fases ervan zijn een aantal belangrijke richtlijnen.
Vaste tijd en plek Kies een vast tijdstip en een vaste plek waarop je weet dat je 20-45 minuten niet gestoord wordt om te kunnen schrijven. En dat doe je 2-3 keer in de week voor een bepaalde van te voren afgesproken tijd.. Belangrijk: houd je aan je eigen afspraak en stop ook echt als de tijd om is. Als je het heel intensief vindt kun je vragen of een vriend of vriendin je even waarschuwt of belt als de tijd om is. Plan het niet te laat en zorg dat je een ontspannende activiteit voor erna plant. Zorg dat je niet net voor het slapen gaat schrijven want de kans is groot dat je dan blijft doormalen en niet goed slaapt. Doe het liever wat eerder en plan iets leuks voor jezelf. Een drankje met een vriend(in), je favoriete tv-programma, een uurtje sporten, zoiets.
Het schrijven zelf Het is de bedoeling dat je in de eerste persoon in de tegenwoordige tijd naar je ex-partner schrijft, zonder hem (voorlopig) de brief daadwerkelijk op te sturen. De verwerking is echt voor jezelf. Het is nu vooral belangrijk om JOUW GEVOELENS hierbij te beschrijven. Wat voelde je bij al die gebeurtenissen? Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het vreselijk dat je me uitlacht waar al deze mensen bij zijn. Blijkbaar heb je niet door dat ik me nu heel erg vernederd voel... ‘ enzovoort.
De fases Het schrijven zelf gebeurt in een aantal fases die afhankelijk van je persoonlijke verwerking kunnen op verschillende momenten kunnen plaatsvinden. De gehele tijd van het schrijfproces kan van twee weken tot een paar maanden duren.
De rotte vis-fase In deze fase schrijf je ongecensureerd - niemand die het leest - aan je ex-partner in de tegenwoordige tijd wat zijn gedrag voor jou betekend heeft. Zeg alles wat je dwars heeft gezeten. Gooi de remmen los, maar zorg dat je je aan bovenstaande voorwaarden houdt. Vaste tijd en plaats, iets ontspannends erna doen.
Beschaafde fase Als je na een aantal schrijfsessies voelt dat je behoefte om gal te spuwen minder wordt, kun je langzaamaan beginnen om je ex-man een ‘waardige’ brief te schrijven, waarin je hem op niet-aanvallende manier schrijft wat ‘die periode’ met jou gedaan heeft en dat het nu tijd is om er meer afstand van te nemen en door te gaan.
Afsluitende fase In deze fase ga je vooral schrijven over hoe je je leven nu wilt gaan inrichten. Nu dat je minder door de pijn en wrok over deze partner in beslag wordt genomen. Dat geeft je natuurlijk meer ‘vrije’ tijd. Hoe ziet je leven eruit zonder die wrok en wat zou je graag nog willen doen en leren bijvoorbeeld. En wat doe je als je weer een keer een terugval krijgt? Misschien kun je wat bemoedigende woorden naar jezelf schrijven over wat je kunt gaan doen.
Brief versturen Als laatste kun je besluiten om je ex-partner een goede waardige brief te sturen als symbolische afsluiting. Het is goed om deze brief aan een bekende (met gevoel voor taal) op te sturen om te kijken hoe de brief overkomt. Belangrijk is dat het geen verwijtende aanvallende brief wordt, maar één waarin je zegt wat ‘jullie situatie’ met jou persoonlijk heeft gedaan, wat je gevoel hebt en dat je nu ‘verder’ gaat. Tot slot Als je de opdracht gaat uitvoeren dan wensen we je daar veel succes mee. Als je je aan de voorwaarden houdt dan zal je moeite uiteindelijk positieve gevolgen hebben. Maar dat betekent niet dat het altijd even fijn zal zijn. Het is natuurlijk nooit prettig om doelbewust de pijn op te zoeken. Maar soms moet je herinneren om los te laten en te vergeten. Dat is verder geen wet, want iedereen verwerkt dingen op een unieke manier, maar uit onderzoek komt duidelijk naar voren dat ‘schrijven werkt.’ Mocht je echter nu al of na het schrijven behoefte hebben aan echte professionele begeleiding bij je verwerking dan kun je ons mailen voor adressen van psychotherapeuten die in dit soort vormen van verwerking geschoold zijn.
|